TR türkiye
sohbet siteleri

Özel Hastane Ultrason Çekim Fiyatları Ne Kadar? Ultrasonografi

Özel Hastane Ultrason Çekim Fiyatları Ne Kadar? Ultrasonografi

Ultrason çekimi, muayene yada sağlık kontrolü için doktor tarafından istenebilir. Böyle bir durumda ultrason çektirme fiyatları ne kadar diye bir soru aklınızda belirebilir. Burada ne tür bir ultrason istendiğinin ve hangi sağlık merkezinde çekimin yapıldığı ücreti doğrudan etkilemektedir. Her hastanede ultrason fiyatı aynı olmayabilir. Daha da fark yaratan detay ise, ultrason türüdür. İstenilen ultrason için çok fazla tür bulunmaktadır. Renkli ultrason, tüm batın, abdomen, üç boyutlu ultrason, dört boyutlu ultrason, obsetrik, vajinal, detaylı gibi çok türde ultrasonografi çekimi yapılmaktadır. Tüm bu çekimler için tek ve sabit bir fiyat belirlemek mümkün değil. Kullanılan ultrason cihazları da farklılık gösterebilir. Bu da ödemede farklılıklara sebebiyet verir. Peki bahsettiğimiz tüm bu ultrason türleri için çekim ücreti ne kadar?

Ultrason Nedir?

Sadece ses dalgaları vasıtasıyla elde edilebilen görtüntüleme yöntemine ultrason denir. Ultrasonu diğer görüntüleme yöntemlerinden ayıran en belirgin özellik, radyasyon bulunmaması diyebiliriz. Teşhis ve tanı için bir çok rahatsızlık için doktor tarafından hastadan istenebilir. Ultrason tüm yaş gruplarını kapsar ve tüm vücudun her bölümü için çekilebilir. Vücudun bölümlerine göre ultrason türünde değişiklik olur. Yazının içerisinde hangi ultrason türü ne amaçla istenir yazmaktadır.

ULTRASON HANGİ AMAÇLAR İÇİN KULLANILIR?

1- Gebelik: Ultrasonun sık şekilde kullanıldığı alanlardan biri gebelik dönemidir. Gebelikte fazlasıyla önem arz eden ultrason, gebe kişiye önemli bilgiler sunar. İkiz gebeliğin olup olmaması, doğum tarihine ilişkin detaylı bilgi, bebeğin cinsiyeti, bebeğin sağlık durumuna ilişkin ayrıntılar, anomali olup olmadığına dair net bilgi, bebeğin hangi pozisyon ile anne karnında konumlandığı gibi önemli bilgileri bizlere aktarır. Gebelikte çekilen ultrasonlar kendi içerisinde de ayrılmaktadır. Renkli doppler, ikili tarama, üçlü tarama, dört boyutlu ultrason, vajinal ultrason gibi çeşitleri vardır. Her biri farklı amaç içerir.

Özel Hastane Ultrason Çekim Fiyatları Ne Kadar? Ultrasonografi 2- Teşhis ve Tanı: Çeşitli rahatsızlıklar ile hastaneye gelen hastaların tanısını koyabilmek için doktorlar genellikle ultrason çekimi isteyebilirler. Ultrason çekimi insan vücudunu tamamen kapsayan bir görüntüleme sağlayabilir. Bu da bize tüm vücut için önemli bir veri sağlar. Mesane, böbrek, kalp, damar, tiroid, göz, dalak, safra kesesi, testis gibi vücuttaki tüm organlardaki rahatsızlıkların tanı ve teşhisi için çekim istenir. İstenen ultrason için birden fazla sebep olabilir. Kanda pıhtılaşma ve dolaşım ile ilgili problemlere dayalı şikayetler ise öne çıkan durumlardır.

KAÇ ÇEŞİT ULTRASON VARDIR?

Çok fazla amaç için kullanılabilir olması, ultrasonografinin çeşitlilik sunmasına sebebiyet vermiştir. Günümüzde farklı ultrason türleri bulunmaktadır. Gebelik, ultrason çekimleri arasında en fazla öne çıkan durum olsa da, hastalara tanı koyma anlamında da oldukça önemli bir rol oynar. Peki kaç çeşit ultrason vardır? Ultrason türleri ne gibi farklılıklar içerir?

1- Tüm Batın USG: Tüm karın için istenen ultrason türüdür. Karın ağrısı, bulantı, kusma, böbrek rahatsızlıkları, karın şişliği, iç organlarda yırtılma veya travma olması gibi durumlarda istenebilir. Batın USG kendi içerisinde de ayrılık gösterir. Tüm batın, alt batın, üst batın olarak üç farklı şekilde de istenebilir.

2- Abdominal Ultrason: Alt Abdomen ve Üst Abdomen olarak istenebilir. Karın bölgesinde konumlanan iç organların incelenmesini sağlayan ultrason türüdür. Safra kesesi, pankreas, karaciğer, dalak, böbrekler incelenir.

3- Üriner Sİstem USG: Üriner ultrason, üriner sistemdeki organları inceler. İdrar yolu, böbrekler, idrar kesesi ve mesane bir çok hastalık barındırabilir. Üriner sistem ultrason ise bu tür rahatsızlıkların teşhisi için istenir. Genellikle test yapılacak kişi için idrara sıkışık şekilde ultrason çektirmesi önerilir.

4- İkinci düzey ultrason: Detaylı ultrason, ikili tarama, obstetrik ultrason veya iki boyutlu ultrason da denilebilir. İkinci düzey ultrason, bebeğin anne karnındaki durumuna ilişkin ilk ve en önemli bilgileri bize yansıtır. Bebeğin sağlığı, bebeğin organlarındaki gelişimi, kalp atışı gibi durumlar gözlemlenir. Mutlak yapılması gerekir.

5- Üç Boyutlu Ultrason: Bebeğin görüntülenmesi adına daha verimli görüntüler elde edilmesini sağlar. Genellikle bebeğin yüz hatları daha net görünür. Çekimin üç boyutlu olması bebeğin anne karnındaki halini en iyi şekilde gösterir. İki boyutlu ultrason gibi şart değildir.

6- Dört Boyutlu Ultrason: Mutlak şart koşulmamaktadır. Üç boyutlu ultrasondan farkı ise, anne karnındaki bebeğin hareketli şekilde gözlemlenmesidir. Üç boyutlu görüntülemede bebeğin görüntüleri hareketli değildir. Dört boyutlu ultrasonda ise hareketli olarak görüntüleme yapılır.

7- Renkli Ultrason (Doppler): Renkli ultrason yada doppler olarak bilinir. Daha çok gebe kadınlarda kullanılıyor olsa da yetişkin kadın ve erkeklerde de kullanılan yöntemdir. Plesental yetmezlik ve kan akımının izlenimine dair bilgiler sunar.

8- Transrektal USG (Prostat Ultrasonu) : Prostat ve kanser olasılığının incelenmesine dair bilgiler sunan ultrason türüdür. Kan testlerindeki anormal farklılıklar, muayene kontrolü sırasında kitle tespit edilmesi gibi durumlarda istenmektedir.

ULTRASON NASIL ÇEKİLİR?

Ultrason çekimi zahmetsiz bir işlem olup, ultrason türüne göre 5-10 dakika aralığında sürmektedir. İşlem öncesinde hastanın ultrason çekimi yapılacak bölgesine ses dalgalarının daha etkin iletilmesini sağlayan jel sürülür. Sonrasında incelenecek bölgede prop gezdirilir ve görüntü elde edilir. Ultrason çekimi sırasında hasta herhangi bir acı duymamaktadır.

ULTRASON NEREDE ÇEKTİRİLİR?

Sağlık ocağında ultrason çekilir mi? Sorusu sık gelen sorular arasında. Hal böyle olunca nerelerde ultrason çektirilir sorusunun da yanıtını aktarmak istedik. Devlet hastaneleri, özel hastaneler, eğitim araştırma hastaneleri ve görüntüleme merkezleri ultrason çekimi yapmaktadır. Sağlık ocağı ise ultrason hizmeti sunmamaktadır.

ULTRASON ÇEKİMİ FİYATLARI

Peki ultrason çektirme fiyatı ne kadar? Çekilecek ultrason türü fiyatı doğrudan etkileyen ilk unsurdur. SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde ultrason fiyatı 20-100 TL aralığındadır. Eğer SGK ile anlaşması olan bir hastanede muayene olduysanız, muayene olduğunuz bölüm sizden ultrason çekimi istediyse ve sosyal güvenceniz de var ise sizden en düşük ücret alınacaktır.

Kamunun belirlediği rakamların geçilemeyeceği için muhtemelen 15-30 TL arasında bir rakam istenir. Muayene olmadan direkt ultrason çektirmek isterseniz yada sosyal güvenceniz yoksa bu rakam değişecektir. Ortalama 50-100 TL aralığında ultrason çekimi yaptırabilirsiniz.

Bu ücretlerin az daha altında yada biraz daha üzerinde fiyatlarla karşılaşmanız da mümkündür. Sebebi ise, fiyatların hastane yönetimleri tarafından belirlenmesidir. Tavsiyemiz, ultrason çekimi yaptırmadan önce telefon ile irtibat kurarak fiyat bilgisi istemeniz. Yada birden fazla hastaneye giderek fiyat sormanız

Cevap bırakın

beyaz magazin
Copyright © 2024 LazerEpilasyonu.Net
Tüm hakları saklıdır.
Etanj armatür - Nikah Güvercini